7 mars 2011

Recension: ZTE Blade

Det har blivit allt vanligare att folk söker sig till dessa så kallade "smarta" telefoner, eller som man lite mer korrekt benämner dem: Smartphones. Men allt kommer med ett pris och för att komma över en ny touch-mobil behöver man lägga en redig slant i handen på försäljaren.. Eller?

ZTE Blade är, för Sverige, ett nytt tillskott bland touch-mobilerna, som faktiskt inte kostar skjortan. Blade är ZTEs första mobil i Europa och den lanserades först hos operatören Orange UK i Storbritannien där priset låg runt £99, men här i Sverige får du betala ca 1700kr för luren beroende på var du köper den.
Mobilen är dock inte din standard budgettelefon, p.g.a av den billiga prislappen, utan konkurrerar med storfräsarna från bl.a HTC och Samsung.

Luren kommer packad med Android 2.1, (Kan bero på vart du köper den) en 3.5" WVGA TFT-skärm, en CPU på 600 MHz, 512 MB RAM och en kamera med 3,2 Megapixlar.



Telefonen är smidig att hantera och vilar bekvämt i handen. Den är inte för tung, och inte heller för lätt, så att den på något vis känns billig och plastig. Det är dock en mindre vetenskap att ta sig innanför skalet för att placera sim-kortet och minneskortet (Micro SD, up till 32GB) där batteriet, som har upp till 200 timmars standby-tid och 4 timmars taltid, sitter lägligt placerat.
Efter en heldag av användning (Musiklyssnande, sms:ande, lite surf och lite kameraanvändning) så är batteriet helt slut, men om du däremot inte lyssnar alls mycket på musik eller tar kort räcker batteriet i ungenfär två dagar.

De inbyggda högtalare är väldigt mediokra, och det är här samt på telefonens kameran som den svarta skuggan av prislappen har fallit. Jag ska inte säga att högtalarna är på något vis dåliga, för det är de inte, men de är inte heller det jag skulle kalla bra. De är okej! Någon större svacka i ljudkvalitéten märks inte förrens man kommer upp till maxvolym där kvalitéten skär sig en aning.

Kameran är, precis som högtalarna, medioker och det märks tydligt när man importerar bilderna till datorn och kollar på dem i större format. Bilderna blir oftast väldigt mörka och gryniga, eftersom det inte finns någon blixt eller lampa i telefonen, men den har faktiskt en trevlig autofokus-funktion som funkar riktigt bra, och det gillar vi!
Videokameran är ganska halvkrasslig, och kvalitéten är väl inget att hänga i granen precis, men beroende på vilken videokodning du använder blir filmerna olika, men de når inte upp i nivå med t.ex Iphone.

Exempelbilder där autofokusen har varit som bäst. Klicka på bilderna för att förstora dem.

Som tidigare nämnt är operativet Android, och den versionen mobilen kommer förinstallerad med är Eclair, (Android 2.1) men det kan variera beroende på vilket operatör du väljer att köpa ifrån. Ungefär en vecka efter att jag hade köpt telefonen rootade jag, relativt smärtfritt, om den till Froyo (Android 2.2) och då gick den grymt mycket snabbare, och fick en del fräsigare funktioner. Rekommenderas starkt! Det finns en skitbra guide om hur du enklast går till väga här!

Allt som allt är ZTE Blade en grymt prisvärd telefon, och jag kan lugnt säga att det inte finns någon annan smartphone på marknaden i samma prisklass som slår denna luren!
Så om du är ute efter en bra, billig Android-telefon som håller måttet mer än väl, då är ZTE Blade något för dig!

+ Bra prestanda för bra pris!
- En sunkig kamera utan varken blixt eller lampa.

4 kommentarer:

  1. Mycket bra text med mycket bra information :)

    SvaraRadera
  2. Trevlig recension! Jag har själv skaffat en Blade nyligen och är lite kluven, ena stunden kan den vara riktigt snabb och den andra rätt seg (t.ex. i Angry birds) och kameran är ju inte ens någon idé att filma med. Men bortser man från det är den fortfarande otroligt prisvärd då allt jag köpte den för fungerar bra, som att ringa, kolla Twitter, Facebook, SMS:a och så vidare.

    SvaraRadera
  3. Thomas: Tackar! :-) Att filma är rena mardrömmen, men att ta kort har blivit mycket roligare sen jag skaffade en app som redigerar om bilderna direkt efter du tagit dem, så de ser hur läckra ut som helst! Camera360 heter den.

    SvaraRadera
  4. Bra recension. Själv har jag blade tvåan, där är ju kameran 5 megapixel så kameraproblemet är inte detsamma.

    SvaraRadera

 
Powered by Blogger